Administrarea Mirului în parohia Slănic Moldova

După un timp special de pregătire, sub îndrumarea părintelui paroh Benone Butacu și a sorei Gianina Orban din Congregația „Surorile lui Isus Răscumpărătorul”, în ziua de 14 iulie 2018, în parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Slănic Moldova, candidații la Sfântul Mir, cei 25 adolescenți și tineri, îmbrăcați în haine de sărbătoare, au așteptat nerăbdători venirea Excelenței sale Aurel Percă, Episcop auxiliar de Iași. Preasfințitul a fost întâmpinat de copii cu pâine, sare și flori, simboluri ale ospitalității și cinstei cuvenite oaspeților de seamă, după care i-a salutat cu bucurie pe candidații la Mir și pe credincioși, exprimând în câteva cuvinte bucuria de a se afla în mijlocul comunității din Slănic Moldova.

După acest moment, candidații la Mir, împreună cu preoții, părinții și nașii, au intrat în procesiune în biserică. Părintele paroh Benone Butacu, a ținut cuvântarea de bun venit: „Bine ați venit, Preasfințite, în comunitatea noastră ca să ne edificați în iubire și să ne întăriți în credință. Bine ați venit pe acest pământ al Slănicului Moldovei, în acest lăcaș de închinare, semn al unității, unde zilnic luăm parte la celebrarea sfintelor sacramente și ne sfințim viața. Precum sfinții apostoli împreună cu Sfânta Fecioară Maria, acum 2.000 de ani, s-au reunit în cenaclu în rugăciune și așteptarea Duhului Sfânt, astăzi și noi ne-am reunit în acest mic cenaclu, care este biserica noastră, mângâiați și încurajați în viața noastră creștinească de către Sfânta Fecioară Maria și sub călăuzirea Sfinției voastre. Vă mulțumim pentru că ați binevoit să fiți astăzi în mijlocul nostru și vă rugăm să întipăriți celor 25 de tineri, din Cerdac și Slănic Moldova, darurile și pecetea Duhului Sfânt, pentru ca să poată trăi ca adevărați copii ai lui Dumnezeu, ajutați și îndrumați de Duhul Sfânt.”

La predică, Preasfințitul Aurel a scos în evidență lucrarea Duhului Sfânt în viața creștinului și a arătat cum putem trăi ca adevărați copii ai lui Dumnezeu, ajutați și călăuziți de Duhul Sfânt. Predica a avut și un frumos dialog între Episcop și candidații de la Mir. Adolescenții și tinerii au dat răspunsuri bune și au primit aprecieri din partea Episcopului. A urmat cel mai important moment, conferirea Sacramentului Mirului. După rugăciunea de invocare a Duhului Sfânt, candidații, plini de emoție, avându-i alături pe nașii lor, au primit din partea Episcopului ungerea cu Sfânta Crismă. Tinerii au participat în continuare cu entuziasm la Sfânta Liturghie, citind invocațiile la rugăciunea credincioșilor și aducând darurile la ofertoriu. La sfârșitul Sfintei Liturghii, doi copii dintre cei miruiți au recitat o poezie și au exprimat, în numele tuturor, gânduri de mulțumire lui Dumnezeu, PS Aurel, pentru sublimele daruri primite, preoților, nașilor și tuturor celor prezenți la sărbătoare pentru această zi binecuvântată în care l-au primit pe Duhul Sfânt cu darurile Sale, dar și tuturor celor care s-au implicat în organizarea acestui eveniment.

Fie ca toți copiii și tinerii, din parohia noastră și din întreaga lume, însemnați cu pecetea Duhului Sfânt, urmând credința, să fie statornici în iubirea față de Dumnezeu și față de Biserica sa, și să-l mărturisească în toată viața lor pe Domnul Isus Cristos.