Vestager straffer Google med EU’s største bøde nogensinde

16x9
Google klagede over den rekordstore bøde de fik i juni 2017 Foto: Emmanuel Dunand / Scanpix Denmark

Det er kun 13 måneder siden, Google også fik en bøde af EU.

Google bliver ramt af den hidtil største bøde, som EU nogensinde har uddelt til et selskab for misbrug af en dominerende position. Bøden lyder på 4,34 milliarder euro, hvilket svarer til cirka 32 milliarder kroner. Det oplyser EU’s konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, på Twitter.

Det er den hidtil største bøde, EU nogensinde har givet et selskab for en sådan forseelse.

Har trynet konkurrenter

Ifølge Vestager har Google siden 2011 ulovligt har brugt styresystemet Android til at cementere sin position som verdens førende søgemaskine.

Det er blandt andet sket ved at tvinge producenter af mobiltelefoner til at installere Googles egne apps på forhånd, hvis de vil bruge Android.

– På den måde har Googles konkurrenter fået frataget deres mulighed for at være innovative og konkurrencedygtige, siger Vestager på et pressemøde.

Det har frataget europæiske forbrugere fordelene ved effektiv konkurrence, og det er ulovligt, lyder det.

Vesterager giver nu Google 90 dage til at stoppe sin praksis. Ellers vanker der dagbøder, og de kan løbe helt op i fem procent af den daglige omsætning i Googles moderselskab, Alphabet.

Google appellerer 

Hos Google har man straks valgt at appellere straffen. Selskabet mener, at ser sagen helt forkert:

– Android har skabt flere valg for alle, ikke færre, siger Googles talsmand Al Verney ifølge Reuters.

– Et levende økosystem, hurtig innovation og lavere priser er klassiske kendetegn ved robust konkurrence. Derfor appellerer vi Kommissionens beslutning.

Er tidligere idømt bøde

Sagen mod Google har været undervejs i tre år, og overvejelser om en endnu hårdere sanktion har angiveligt været på bordet. 

I marts fortalte Margrethe Vestager således i et interview med avisen The Telegraph, at hun overvejede muligheden for at splitte Google op i en række mindre selskaber for at mindske Googles dominerende rolle. Hun mente, at søgetjenesten kunne ende med at blive uundværlig for virksomheder og økonomien.

Det er ikke første gang, Vestager og EU straffer Google med en klækkelig bøde. I juni 2017 gav Margrethe Vestager Google en bøde på 18 milliarder kroner for at misbruge sin stilling i søgninger på nettet, men den afgørelse valgte Google at appellere, og det banede vejen for et retsopgør mellem Google og EU.

Bøden blev givet for at misbruge sin dominans i en række EU-lande, herunder Danmark, så den ifølge EU viste brugere hen til Googles egen webshop.

Source

http://nyheder.tv2.dk/udland/2018-07-18-vestager-straffer-google-med-eus-stoerste-boede-nogensinde